Kun 8 % gjennomfører nyttårsmålet

Setter du deg nyttårsmål – men klarer ikke gjennomføre? Bare 8 % klarer å gjennomføre nyttårsforsettene, viser en undersøkelse i USA. Hvordan er det i Norge og med deg? Ønsker du å lage bedre møter, få mer tid, engasjerte medarbeidere, nyskaping, glede eller andre resultater?

Hva er det som går galt mellom mål og gjennomføring? Hvordan ser du på gapet mellom nå og ønskeresultat? Tenk at du skal bygge ei flott bru! På bildet fra Atlanterhavsveien ser du at du må bygge mange brupillarer. Her er min sjekkliste med 6 spørsmål.

 

atlanterhavsveien.jpg

 

1)Er målet smart nok?

Et smart nyttårsmål må være virkelig attraktivt for deg. Du må kunne se, høre eller føle det. Du må kunne måle det, ellers kan du ikke nå det. Målet må være realistisk: Er det noe du kan gjøre noe med, som du kan påvirke, noe du har kontroll over? Hvilken tidsfrist setter du? Det må passe inn i alle de andre delene av livet ditt. Hva ser, hører og føler du når du har gjennomført målet?

 

2)Er gjennomføringen enkel nok?

Enkel betyr at du kan gjøre det hver dag. Så lett at til og med du klarer det!

 

3)Hvor lang tid bruker du på å endre en viktig vane?

Test det! Sett deg et lite mål. Øv hver dag! Hva har du oppnådd etter 30 dager? Trenger du 60 dager? Hva med 90 dager? Syns du det er for lang tid, så må du sette deg mindre delmål for å klare å gjennomføre.

 

4)Hvor mange små delmål må du dele et stort mål opp i?

Er du for ambisiøs, har for stort mål på kort tid, og så skjærer det seg? Del målet opp i delmål. La delmål bestå av skritt. Ta et skritt. Gjør deg glad over et hvert skritt på vei til et mindre mål som peker i samme retning som det store målet. Er delmålet for lite, så må du gjøre det større. Er delmålet for lite attraktivt, må du kanskje meditere på hvordan det store attraktive målet gjennomsyrer og gir en «forsmak» på delmålet.

Kanskje du må trikse med tidslinja: Liten endring hver dag i 30 dager, så er du ved delmål 1. Deretter hver dag i 30 dager med ny liten endring, så er du ved delmål 2. Så kommer ny liten endring hver dag i 30 dager, og vips så er du ved delmål 3.

 

5)Samle på mestringsfølelsen!

Dopamin er et hormon i hjernen for belønning, lyst og glede. Å hoppe fra dopamin-bølge til dopamin-bølge er smart. Når du mestrer noe får du lyst til å mestre mer. Gled deg over små suksesser, små seire, mikro-vinninger. Lag deg bilder av hvordan de små daglige positive skrittene fører til et større resultat. Hvordan lager du en balanse der både små skritt gir mestringsfølelse hver dag - og er store og attraktive nok så du ser de er viktige skritt til det store drømmemålet?

 

6)Trener du hver dag?

Sett av tid hver dag. Se for deg målet og hva du skal gjøre før du står opp. Gjør treningen hver dag. Hvor mange ganger om dagen trenger du å si det nye målet til deg selv hver dag?

Om kvelden kan du skrive ned hva som gikk bra. Lag en seiersliste med for eksempel 3 positive delresultater hver dag. Det blir en liste på 21 seire hver uke og 84 suksesser på 30 dager. Når du henger den lista opp på veggen og ser den hver dag – da kan du føle deg stolt og se at det går framover. Du er under arbeid! Det peker i riktig retning!

 

Test disse spørsmålene. Hva skjer med deg da? Hva mer ønsker du? Skriv din opplevelse NÅ til: helge.christie@gmail.com

Ønsker du flere gratis nyheter som denne? https://www.helgechristie.com/gratis-nyheter/

Les mer om talenter og tankemønstre som hjelper for å sette store mål og gjennomføre i kapittel 5 og 7 i min e-bok «Hvorfor møtes vi?»: https://www.helgechristie.com/butikk/meeting