Redusert system-tillit til oljefond maktelite

Oljefondet er en svært viktig felles dugnad for norske folks framtid og mulig skifte i retning av bærekraftig utvikling. Her er 9 måter lederskiftet i oljefondet svekker tillit på:

1)Steng ned skatteparadiser

estimert til å representere USD 24-36 trillioner (Tax Justice Network, UK). Hvordan skal Norge bidra til å stenge ned skatteparadiser, når Norges økonomiske maktledere har bygd opp sine milliarder ved å plassere sine fond i skatteparadiser? Hvis Tangen skulle fått en viktig samfunnsrolle for Norge: Hva med å tilby ham en jobb som ekspert drivkraft for å stenge ned skatteparadiser? Da hadde han gjort noe nyttig for folk flest med kunnskapen sin.

2)Tangen var skjult på offentlig søkerliste

Tilbakeholdelse av informasjon gjør det vanskelig for referansepersoner og andre demokratiske kvalitetssikringspersoner i rekrutteringsprosessen - å oppdage og forstå at de har vært utsatt for å bli brukt som brikker i et spill med funksjon å skape innflytelse for jobb karriere-opprykk. Dermed unngikk hans kontroversielle roller med skatteparadiser og seminarsmøring at røde fare-bjeller ringte før ansettelsen fant sted. Bjellene ringte først etterpå. Hva er egentlig definisjonen på et kupp? Palass-kupp?

3)Skjule «private, interne» opplevelser fra sosiale medier

Har Tangen oppfordret til å snakke lavt offentlig om luksusseminaret – og deltakerne har høflig fulgt oppfordringen? Hvis kvaliteten på foredragene var høy – hadde det vært interessant å dele noen inspirerende glimt med de dere representerer? Men da kunne noen røde ansettelses-bjeller begynt å ringe?

4)Hva er gaver, bestikkelser og smøring?

Statens regulativ har antakelig en intensjon med en ganske streng tolkning, for å unngå korrupsjon. De som er seminardeltakere med andre roller enn innledere, paneldeltakere – hva betyr det at de er invitert som «ressurspersoner» - eller i en rolle for sin arbeidsgiver/organisasjon?  Skal arrangør eller arbeidsgiver betale deltakelse for en statsråd, regjeringsadvokat, FN-ambassadør? Er de private gjester?

5)Skal skattepenger betale luksus-gaver?

Skal statens reiseregulativ brukes til privat jetfly (ca kr 70.000 per person)? «Rimeligste måte» med business class på rutefly? Skal statens regulativ for opphold brukes til en Sting-konsert (ca kr 60.000 per person)? Har folk rett i at det fins en økonomisk maktelite som lever luksus med folks skattepenger? Noe som svekker tillit? Eller er slike ideer bare misunnelse og virkelighetsfjern konspirasjon?

6)Hvor mye hjelper det at alle maktlederne står fram og beklager etterpå?

Det som hjelper for å skape tillit er at utnevnelsen må gjøres på nytt, og at Tangen er uaktuell leder av oljefondet.

7)Hvordan bygger vi tillit?

*Tillit er noe du vinner gjennom at du praktiserer verdier, moral, etikk som folk liker.

*Det er en lang vei med skritt for skritt der folk gradvis opplever Maslow’s grunnleggende behov: Overleve (sannhet, ærlig, rettigheter), sikkerhet (trygghet, åpenhet, fleksibilitet), inkludere (alle blir sett, hørt, får en stemme, blir forstått, unngå å lure noen), respekt (likeverdig og gjensidig). Når folk får høre om mangel på åpenhet - og at de er ekskludert fra viktig informasjon – svekker det tilliten.

*Tillit skapes ved å unngå hersketeknikkene: usynliggjøring, latterliggjøring, holde tilbake informasjon, kritisere uansett, påføre skyld og skam, polarisere, presse, skremme.

Tillit svekkes når det er brukt skjulte maktteknikker med å usynliggjøre at samfunnstopper har vært brukt og plassert i et skjult maktspill med funksjon å skape referanseliste for en person som unndratt offentlighet på offentliggjort søkerliste - i siste liten ble innstilt på ansettelsesliste for å lede oljefondet. Det er flaut for makteliten å oppdage etterpå – og dessuten deretter innrømme at de har vært brukt i et skjult spill.

8)Tillit er et system som er mer enn summen av delene

Hver av delene kan være vanskelig å ta stilling til hver for seg. Men hva når det blir en stor kompleks helhet av gråsoner? Gråsone-systemet er mer og større enn summen av de enkelte gråsone-delene.

Ser du bare de enkelte delene og reduserer spørsmålet til bare en av delene om gangen? Eller klarer du å ta inn over deg at det er et helhetlig system av gråsoner? Som svekker tillit?

9)Hvilke hjernenettverk har du adgang til?

Hjernenettverket som mestrer å se oppmerksomhet helhet balanse kalles Salience Network. Hjernenettverket som fokuserer på en ting om gangen med tenking, beslutningstaking og handling kalles Central Executive Network. Dessuten har vi vårt fantasi, følelse, forestilling Default Mode Network. En integrert person klarer nettopp å ha balansert adgang til alle disse tre hjernettverkene.

Ønsker du oppleve en sesjon der du skifter bevisst mellom de 3-5-10 viktigste hjernenettverkene - kontakt helge.christie@gmail.com