Kunsten å unnlate å svare med et vennlig fortryllende smil

Fredrik Solvang intervjuet ca 24.4.2020 Slyngstad, tidligere direktør i Oljefondet i forbindelse med ansettelse av den nye direktøren, Tangen.

1)Klarte du å høre, oppfatte, forstå hva Slyngstad egentlig svarte?

Kroppsspråk og tonefall var veldig rolig, vennlig, beroligende - men hva fortalte ordene som han bare så vidt hvisket, halvveis slukte, antydet, og forble usagt?

2)Klarte Fredrik Solvang å forstå hva Slyngstad egentlig sa?

3)Brukte Slyngstad hersketeknikken - holde tilbake informasjon?

På en «elegant måte». Kunsten å unnlate å svare med et vennlig smil, så de andre blir beroliget. Kroppsspråk og tonefall er så avslappet – men ordene er så luftige, halvveis usagte, abstrakte metaforer at de er umulig å gjenta, sitere, oppfatte, forstå. Som kommunikasjon er dette å dobbeltkommunisere – vise noe og mene noe annet. Språket mister kontakt med virkeligheten det beskriver.

4)Det var vel litt også hersketeknikken usynliggjøre?

Ord innhylla i tåke og der ansvaret pulveriseres og usynliggjøres. Manglende synlighet av subjekt og ansvarlig person.

5)Det fungerer vel også litt som hersketeknikken latterliggjøre.

Når formen er så hyggelig, vennlig, nær og personlig – at du føler deg dum og uhøflig hvis du spør opp igjen for tredje gang – unnskyld hva var det egentlig du svarte? Dessverre ga utspørreren opp å få svar – og sa - la oss gå over til en annen sak!

Les mer i boka «Forbi hersketeknikker og fryktkultur»:

https://www.helgechristie.com/butikk/helge-christies-16-bok-forbi-hersketeknikker

………….

  https://www.nettavisen.no/okonomi/pinlig-a-se-samfunnstoppenes-tilbaketog/3423955914.html?fbclid=IwAR03iDCjM50v37t-OsqSCFQVxVDemVZu6tEMceoq5H7KbNqYNQO1zb_2YQY